likya yolu

Likya Yolu Yürüyüş Rotaları


8 Aralık, 2020 Kaş Tatili Blog

Likya yolu son zamanlarda betondan sıkılanlar ve içerisinde sporu da barındırsın isteyenler için yeni bir alternatif tatil yolu oldu. Şehirde ki karmaşadan uzaklarda doğa ile iç içe ve bol bol trekking yaparak tatilinizi değerlendirmek istiyorsanız bu yazı size bir ışık olabilir.

Fethiye ile Antalya arasında Akdeniz’e doğru uzanan Teke Yarımadası tarihte Likya ismiyle anılıyordu. Yarımada kimi zaman dağların yüksek noktalarından, kimi zaman nefes kesici plajlardan, kimi zaman da antik kentlerden geçen işaretlenmiş patikalara ise Likya Yolu deniliyor.

Likya Yolu Nereden Başlıyor ?

Dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak kabul edilen Likya Yolu, Fethiye yakınlarında Ölüdeniz yakınlarından başlayıp Antalya’ya 20 km mesafedeki Geyikbayırı civarında sona eriyor. Eşsiz doğal güzellikler ve nefis manzaralar sunan Likya Yolu 540 km uzunluğunda olsa da tüm rotayı baştan sona yürümen gerekmiyor. Yol boyunca birçok farklı etap bulunuyor. Önüne Likya Yolu haritasını açıp istediğini seçebilirsin.

Planlarınız arasında hem denize yakın olayım hemde dağlara uzanayım derseniz sizleri Kaş’a davet ediyoruz.

Tüm rota doğa, tarih ve Akdeniz dolu bir ambiyans sunsa da bazı parkurlar daha çok ilgi çekiyor. Bunlar arasında en popülerleri ise Ölüdeniz-Kelebekler Vadisi-Kabak Koyu, Kalkan-Kaş ve Finike-Gelidonya Feneri-Adrasan-Olympos etapları.

Bu rotaları bireysel olarak yürüyebileceğin gibi seyahat acentelerinin düzenlediği günübirlik ya da 3-4 günlük Likya yolu turlarına da katılabilirsin. Birçok parkur üzerindeki yerleşim yerlerinde konaklama olanaklarının olduğunu da belirtmek lazım.

Xanthos antik kenti, Patara,Phellos, Antiphellos,  Myra ve Dolikiste antik kentlerinin tam ortasında bulunan Kaş doğa sporlarının Türkiye’deki beşiği. Her gün farklı rotaları yürüyebilirsiniz ve her gün başka güzel manzara ile karşılabilirsiniz. Aynı zamanda 0’dan 3000 metreye, Kaş’ın plajlarından Akdağ’ın zirvesine Türkiye’de hatta dünyada bulamayacağınız bir deneyimin başlangıç noktası olacaktır.

Kaş’ta likya yolu ve onun dışında kalan alternatif rotalarla birlikte tam 7 rota düzenleyebilirsiniz. Hiç sıkıntı yaşamadan basit malzemelerle Kaş merkezden başlayarak Kekova bölgesine kadar yüryebilir yol üzerinde 2 antik şehirle buluşabilirsiniz. Yürüyüşe balşadıktan sonra ilk olarak Üzümlü iskelesi ve sonrasında Aperlai Antik kentini bulacasınız. Burdan sonra ki nokta ise Kekova Üçağız Köyü ve Simena Kaleköy olacakıt. 3500 yıllık Likya medeniyetine ait sular altında kalmış Dolikiste şehrini görebilir ve  eşsiz koylarda yüzüp ev yapımı dondurmalar ve bölgeye ait özel karışımlarla hazırklanmış Türk kahvesi ile kendinizi ödüllendirebilirisiniz. Aynı zamanda bir sonra ki durakta bulacağınız Myra Antik Kenti içerisinde Likya medeniyetine ev sahipliği yapan tek müze olan Likya Uyagrlık Müzesi’ni de gezme şansı elde edebilirsiniz.

Patara’ya yürüyerek dünyadaki ilk parlemento binasını, yine dünyadaki en uzun ve ilk deniz fenerini burada ziyaret edebilirsiniz. Xanthos’ta Büyük İskender’e yar olmayan bir şehire dokunabilirsiniz. Ünlü plajlarında unutulmayacak fotoğraflar çekebilirsiniz.  Dünyaca ünlü Saint Nicholas Namı değer Noel Baba Patara’da doğmuş ve Myra’da ölmüştür. Tarihin kalbidir Likya. Burada her şehrin kendine ait  özel bir dokusu, mimarisi ve mitolojik hikayesi vardır.

Tatilinizi bir simülasyonun içerisinde yaşamak istiyorsanız planlarınızı şimdiden değiştirmeye başlayabilirsiniz.

Peki ne zaman çıkılmalı bu yürüyüşe? Likya Yolu akdeniz bölgesinde yer aldığı için yaz aylarında çok fazla sıcaklıklarla mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Tüm rotanın yanı sıra 10-15 km’lik rotayı bile yürümek kabir azabı olabilir. Bu sebepten ötürü mart sonu, nisan ve mayıs aylarını ya da eylül, ekim aylarını seçebilirsiniz. Böylelikle hem güneşli ve yakmayan havanın keyfini çıkarmış olur, hem de plajlara ulaştığında deniz keyfi de yapabilirsin.

Eğer rotan 2-3 günden fazla olacaksa mutlaka yola uygun trekking ayakkabısı, yedek kıyafetler, uygun bir çanta ve batonu da hatırlatmalarım arasına iliştirmek isterim.

“Mutlaka yapılması gereken 100 aktivite” listenize Likya Yolu’nu da yazmayı unutmayın…

Kaş Akdağlar yürüyüş rotası yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

 


Benzer Blog Yazıları

kaş ta tekne kiralama Kaş ta Tekne Kiralama
Kaş ta Tekne Kiralama Kaş ‘ta tekne kiralama son dönemlerde pandemi ile birlikte arttı. Toplu yapılan tekne turlarına alternatif...
kekova tekne turu Kekova Tekne Turu Yapmadan Gitmeyin
Kekova Tekne Turları Kaş’a gelipte Kekova tekne turu yapmamak tabi ki olmaz. Kekova tekne turu kültleşmiş en çok tercih...
kaş butik oteller Kaş ta Neden Butik Otel Tercih Edilmeli
Kaş Butik Oteller Kaş ta Neden Butik Otel Tercih Edilmeli konusu üzerinde yazımı yazmayı planladım. Bu yazımızda son dönemlerde...
kaş villa tatili Kaş Villa Tatili Neden Tercih Edilmeli
Kaş Villa Tatili Neden Tercih Edilmeli Tatil her sene iple çekip dört gözle beklediğimiz ve yoğun geçen senenin tüm...
akdağ zirve yürüyüşü Akdağ Zirve Yürüyüşü 3000 metre
Akdağ Zirve Yürüyüşü İlk zirve tırmanışımı Tahtalı Dağı ile gerçekleştirmiştim ve ardından Ilgaz Dağı, Kızlarsivrisi, Babadağ, Aladağlar ve Erciyes...
meis kaş yüzme yarışı Meis Kaş Yüzme Yarışı
Tatilin en güzel yanlarından birisi de programınızı lokasyondaki etkinliklerle birleştirerek zamanınızı daha verimli ve dolu dolu geçirebilmektir. Konserler, yöresel...
× Merhaba, Yardım İçin Buradayız.